vineri, 6 ianuarie 2017

Supa crema de broccoli cu crutoane



Astazi am gatit o supa crema de broccoli cu crutoane. Supa aceasta este atat de buna si de iubita de catre membrii familiei mele, incat as putea-o gati zilnic, si ei nu s-ar satura. Broccoli este o leguma complexa si foarte hranitoare. Broccoli are un continut foarte sarac in grasimi saturate si colesterol (tinde catre zero), fiind un aliment ideal in dietele de slabire. O portie (91 g) asigura un procent de 9 % din necesarul zilnic de fibre (DZR). Broccoli este o sursa foarte buna de vitamina C, vitamina K, folati, vitamina A si vitamina B6. O portie (91 g) asigura intreaga cantitate de vitamina C si vitamina K necesara organismului de-a lungul unei zile.
Broccoli reprezinta o sursa buna de mangan, potasiu, fosfor, magneziu, calciu si fier.
  • potasiul sprijină funcțiile nervoase.
  • calciul ajuta la mentinerea inimii sa bata in mod regulat si favorizeaza somnul.
  • fierul este o componenta esentiala a hemoglobinei si, prin urmare, fierul este necesar pentru formarea normala a sangelui si transportul de oxigen in organism.
Deci oricum o luati, includeti in dieta voastra zilnica brocoli.

 Ingrediente supa crema de broccoli:

 - 1 kg de broccoli
 - 3 cartofi
 - 1 ceapa
 - 100 ml smantana
 - o lingura de lamaie
 - 2 linguri de ulei
 - 2 lingurite de maghiran

Preparea este foarte simpla. Se curata ceapa, se taie solzisori, nu foarte marunt, pentru a-si putea lasa savoarea. Spalam cartofii si ii taiem in 4. Spalam bine broccoli si il desfacem in buchetele mici.
Punem o oala pe foc, adaugam uleiul. Il lasam sa se incalzeasca, adaugam ceapa, presaram putina sare, o lasam sa se cleasca 1-2 minute, adaugam cartofii si broccoli. Acoperim cu apa fierbinte si lasam sa fiarba, in jur de 30 minute. Incercam cartofii daca sunt fierti, caci ei fierb mai greu. Daca ei sunt fierti, atunci si broccoli sun fierti. Tragem oala de pe foc. Scoatem o parte din lichidul din supa. Adaugam maghiranul. Maghiranul ii da un gust deosebit supei de broccoli.Mixam totul, sau trecem printr-o sita, si verificam consistenta supei. Daca este prea groasa ma adaugam din supa scoasa, pana ajungem la consistenta dorita. Adaugam si o lingura de lamaie. Mai punem oala pe fac sa mai de-a un clocot. Pentru cei care nu sunt vegani, adaugati 100 ml de smantana. Smantana ii da o savoare deosebita supei. La noi in familie suntem impartiti intre vegani, vegetarieni si carnivori, asa ca eu nu pun smantana in supa, si fiecare isi poate pune smantana atunci cand mananca, direct in supa.

Va doresc pofta buna!