duminică, 12 februarie 2017

Supa de linte turceasca

Supa de linte
            Astazi am gatit o supa de iarna, gustoasa si foarte hranitoare, si anume supa de linte turceasca. Este o supa recomandata vegetarienilor si nu numai.
Lintea aduce multe beneficii corpului nostru. Este bogata in proteine si saraca in grasimi.
Lintea este bogata in antioxidanti. Acestia lupta impotriva radicalilor liberi, protejand organismul de boli cardiovasculare si de cancer. De asemenea, lintea este o sursă excelentă de minerale -  fosfor, fier, zinc şi magneziu. Fosforul ajuta la menţinerea sănătăţii oaselor şi a dinţilor. La rândul său, fierul este esenţial formarea globulelor roşii în sânge. Zincul intră în reacţiile imunitare şi accelerează cicatrizarea rănilor. Magneziul  întăreşte sistemul imunitar.

Alături de minerale, lintea se mai remarcă şi prin conţinutul important de vitamine, în special de vitamine din grupul B (B1, B2, B3, B5, B6 si B9). Dintre acestea, vitamina B9, cunoscută şi sub numele de acid folic, joacă un rol major în producerea materialului genetic de tip ADN şi ARN, în buna funcţionare a sistemului nervos şi a sistemului imunitar. Acidul folic este indispensabil femeilor însărcinate, pentru că ajută la dezvoltarea sănătoasă a fătului.
Lintea se gaseste in diverse sentimente: verde, roşie, brună, blondă, mare, medie sau mică. Avantajul lintei faţă de majoritatea leguminoaselor este că, fiind mai mică, necesită un timp mai redus de pregătire (între 20 şi 30 de minute).
Cea mai des intalnita este cea verde si cea rosie.

In reteta noastra de astazi, eu am folosit linte verde.

Ingrediente:


ingrediente- 1 lingurita de ulei de masline
- 2 cepe 
- 2 bucatele de telina
- 2 morcovi
- 2 catei de usturoi nedecojiti
- 1-2 lingurite de curry
- 150 gr linte
- 1,4 litri de supa de legume ( sau apa)
- 120 ml suc de rosii
- sare si piper negru


Pentru inceput, trebuie sa taiem marunt ceapa, telina si morcovii. Eu am ales sa ii tai mai mare, caci in final le voi blendui pe toate. Am ales de asemenea ceapa galbena si rosie, pentru un plus de gust.
legume taiate marunt








Lintea o spalam bine, in mai multe apa, pana cand apa ramane curata ( cam 4-5 ape). Astfel ne a

siguram ca scapam de toate impuritatiile si de eventualele gaze pe care le poate lintea da. 
Apoi, intr-o cratita punem la incins uleiul, supa care adaugam ceapa. Peste ceapa presaram putina sare, pentru ca apa sa poata iesi mai repede din ceapa. Cand ceapa este translucida, adaugam morcovii si telina si lasam la calit aprox 5 minute.


calim ingredientele

Separat presam cu un cutit, usturoiul cu coaja cu tot si il adaugam peste morcovi in cratita. Acum este momentul sa punem si 1-2 lingurite de curry. Daca nu aveti curry puteti adauga o lingurita de turmeric si una de garam masala. Lasam 1 minut la calit, dupa care adaugam lintea, sucul de rosii si supa de legume, sau apa. Eu am ales sa pun apa, deoarece legumele fierte sunt suficiente sa dea un gust minunat. Acum lasam totul la fiert, circa 25 de minute .
Am adaugat sucul de rosii si apa si lasam la fiert
Daca lintea se umfla foarte mult, mai adaugam apa, astfel incat sa nu iasa foarte groasa. La final adaugam sare dupa gust si piper negru proaspat macinat.
Puteti servi supa asa, cu o lingura de iaurt deasupra, sau o puteti face crema cu ajutorul blenderului si o puteti servi cu crutoane.
Copiilor le place foarte mult sub forma de crema cu crutoane , asa ca am ales aceasta varianta.


Va doresc pofta buna, si nu ezitati sa mancati linte cat mai des.
pofta buna



Va recomand

 Ciorba de fasole

Ciorba cu fasole



Supa de broccoli



Supa cu morcovi si suc de portocale